Kannabiksen käyttöä ja hallussapitoa ei tule dekriminalisoida!

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan suomalaisten huumeiden käyttö on edelleen lisääntynyt. Esimerkiksi kannabiskokeilut ovat nelinkertaistuneet 90-luvun alusta.

Huumeista koituu yhteiskunnalle merkittäviä kustannuksia ja kannabis on ylivoimaisesti käytetyin huume. Osa kannabiksen käyttäjistä käyttää sitä satunnaisesti ja heidän määränsä on kasvanut. Vaikka Suomessa huumausaineet ovat iso ongelma ei tilanne ole onneksi karannut hallinnasta. Tämän takia meidän ei tarvitse vapauttaa kannabista käytön ja hallussapidon rangaistavuudesta.

Kannabiksen haitat ovat kiistattomat ja selkeästi osoitetut. Aivojen kehittyminen jatkuu pitkälle yli kahdenkymmenen vuoden ikään ja tiedetään, että kannabis on erityisen haitallista kehittyville aivoille. Kannabiksen käyttö passivoi ja hidastaa ajatuksenjuoksua. Lisäksi psyykkiset haitat ja jopa psykoosit aiheuttavat käyttäjille vakavia ongelmia. Osalla käyttäjistä kannabis toimii myös porttina kovempiin aineisiin.

Huumeiden käytön dekriminalisointi on muissa maissa lisännyt huumekokeiluja. Tiedämme, että noin kymmenen prosenttia käyttäjistä kehittää päihderiippuvuuden, valitettavasti tämä riski ei näy ihmisestä päälle päin.  

Kannabiksen käytön dekriminalisointi tulisi todennäköisesti lisäämään kokeiluita ja käyttöä erityisesti nuorten keskuudessa. Poliisilla ei olisi enää keinoja tai mielenkiintoa puuttua kannabiksen hallussapitoon, joka lisäisi myös myyntiä, koska kiinnijäämisen rikiä ei enää olisi. Diileri voisi aina vedota omaan käyttöön ja jatkaisi aineiden levittämistä lapsillemme ilman ongelmia. .  Nuorille poliisin pitämä tiukka puhuttelu, lastensuojeluilmoitus ja sakko voivat säikäyttää ja herättää nuoren ja hänen perheensä ongelman suhteen.

Monesti perusteena dekriminalisoinnille käytetään sitä, että käyttäjät eivät uskalla hakeutua hoitoon rangaistuksen pelon takia. Tälle perustelulle ei ole pohjaa. Hoitohenkilökunta ei ilmoita riippuvuudesta tai käytöstä poliisille. Lisäksi poliisi jopa ohjaa nykyisin käyttäjiä hoitoon vaihtoehtona esimerkiksi sakkorangaistukselle.

Kannabiksen ja muiden huumeiden käyttöä ei Suomessa saa missään nimessä hyväksyä dekriminalisoimalla niiden käyttö tai hallussa pito. Meillä on hyvät mahdollisuudet pitää huumausaineongelmamme kurissa ja pienentää haittoja. Kaikki lähtee ennaltaehkäisystä ja yhteiskunnan negatiivisesta suhtautumisesta huumeisiin. Koulujen ja vanhempien on pidettä huolta lapsista ja kannettava vastuunsa. Työelämän huumausainetestit viestivät siitä, että huumeita ei työelämässä hyväksytä. Jos ongelmia on ehtinyt jo kehittyä, tulee hoito- ja kuntoutusprosessien toimia oikea-aikaisesti ja tehokkaasti. Ei luovuteta tässä tärkeässä asiassa!

Oskari Valtola
Työterveyslääkäri, Päihdetyökokemusta yli 10 vuotta
Kansanedustajaehdokas Kaakkois-Suomi (Kok.)

Hae sivustolta

×