Terveys

Kansakuntamme ylpeys, maailman parhaat terveyspalvelut ovat kriisissä. Näyttää, että palveluiden tuottamiseen kuluu yhä enemmän rahaa, jota meillä ei ole. Näyttää, että palveluiden tuottamiseen tarvitaan yhä enemmän käsiä, joita meillä ei ole. Näyttää että hoidettavia on yhä enemmän, joiden hoidon tarvetta voisimme vähentää, mutta emme sitä tee.

Elintapamme liikkuvat kahteen suuntaan, Ylipaino ja liikkumattomuus on lisääntynyt. Tupakointi on vähentynyt ja myös alkoholin käyttö vähenee hitaasti. Suomalaiset syövät yhä terveellisemmin. On vahvasti näytetty, että terveellisillä elintavoilla voimme vähentää omaa sairastavuuttamme, elää terveempänä pidempää, jaksaa työssä kauemmin ja paremmin. On laskettu, että yksin liikkumattomuuden hinta on Suomessa noin 5 miljardia euroa vuodessa, elintavoillamme on siis merkitystä myös kansakuntamme tulevaisuuden kannalta. Jokaisen on kannettava vastuunsa ja valtion on tarvittaessa ohjattava elintapoja oikeaan suuntaan kepillä tai porkkanoilla,

Sosiaali- ja terveydenhuollossa meidän on purettava säätelyä ja byrkokratiaa. Erilaiset paikallisesti sopivat tavat tuottaa palveluita tehokkaasti ja laadukkaasti on mahdollistettava. Valtiotason ohjailua on vähennettävä. Yksityistä palvelutuotantoa on käytettävä julkisen rinnalla tehostamaan ja mahdollistamaan erilaisia tehokkaita asiakaslähtöisä toimintamalleja. Kelakorvaukset tulee palauttaa terveydenhuollon käynteihin, mahdollistaen myös yksityisten lääkäripalveluiden laajemman käytön. Terveydenhuollon digitalisaatiossa on saatava aikaan tuottavuusloikka, muuten emme selviä palvelutarpeen noususta. Hyvinvointialueiden rahoitus tulee olemaan vahvasti valtion hallinnassa eikä alueilla ole juuri velanottovaltuuksia. Tämä ohjaa alueita kohti yhteisiä teknologia hankintoja ja näiden tavoitteiden tulee olla valtakunnallisesti kunnianhimoisia. Tavoitteena on oltava yksi yhteinen potilastietojärjestelmä koko Suomessa.

Haasteet sosiaali- ja terveydenhuollossa ovat valtavat. Nykyisillä toimintamalleilla edessämme on kriisi. Tuottavuutta on parannettava ja ihmisten on otettava suurempi vastuu omasta terveydestään ja tehtävä sen eteen paljon nykyistä enemmän.

”Vahva valtiontalous on hyvinvointiyhteiskunnan turva!”

OSKARI VALTOLA, AVIOMIES JA ISÄ.

Oskari Valtola

47-vuotias kansanedustaja ja työterveyshuollon erikoislääkäri. Perheeseen kuuluu vaimo ja kolme lasta.

Harrastuksina kaikenlainen urheilu, Crossfit, squash, juoksu ja pyöräily.
Lukeminen ja yhdistystoiminta.

Mikkelin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja
Hyvinvointialueen hallituksen jäsen.

Puolue: Kokoomus

Hae sivustolta

×