Tule mukaan rakentamaan tulevaisuuden Itä-Suomea

Ei ole sattumaa, että Itä-Suomen talous on perustunut luontaisiin ominaispiirteisiin ja vahvuuksiin, vesistöihin, metsiin ja muihin luonnonvaroihin. Myös tulevaisuus on helpompi rakentaa luontaisten vahvuuksien varaan kuin keksiä jotain aivan uutta. Suomella ei ole varaa taantuvaan ja huonomaineiseen Itä-Suomeen, eikä Itä-Suomella omien vahvuuksien puutteelliseen hyödyntämiseen. Tarvitaan innovatiivisuutta ja kykyä tehdä asioita paremmin kuin ennen. Tulevaisuuden Itä-Suomen rakennuspalikoita:

1. Itäsuomalaiset tarvitsevat oman tulevaisuusvision, asennemuutosta, yhteistä innostusta ja yhteistyökykyä tavoitteiden saavuttamiseksi. Tavoitteena tulee olla kestävä pohja ja rakenteet hyvinvointivaltiolle, elinvoimaisuudelle ja turvallisuudelle. Tämä tavoite pitää saada myös uuteen hallitusohjelmaan.

2.Johtavana ajatuksena tulee olla Itä-Suomen luontaisten vahvuuksien kokonaisvaltainen hyödyntäminen ja kehittäminen. Tärkeimmät luontaisia vahvuuksia tukevat aluekokonaisuudet on tunnistettava. Niille on laadittava omat kehityssuunnitelmat ja kärkihankkeet.

3.Maakuntajako ja muut aluekehitystyökalut on saatava nykyistä tehokkaammin tukemaan alueiden luontaisia vahvuuksia, kehitykseen sopeutumista ja uutta kasvua. Nykyinen maakunta- ja kuntavetoinen aluekehitystyö ja edunvalvonta hajottaa kokonaisuudet helposti sirpaleiksi, estää priorisoinnin ja rajoittaa rajat ylittävää yhteistyötä. Se ei ole kestävää vaan päinvastoin jatkaa Itä-Suomen taantuvaa kehityskierrettä sekä syö resursseja kehitykseltä ja uusiutumiselta.

Oskari Valtola
Työterveyslääkäri
Etelä-Savon maakuntahallituksen 1. varapuheenjohtaja
Mikkelin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja
Kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas

Hae sivustolta

×