Yrityksissä on Suomen tulevaisuus

Globaalit jännitteet Kiinan ja länsimaiden välillä, Venäjän aloittama sota Ukrainassa ja nousevaan protektionismiin liittyvät kauppasodan uhat vavisuttavat nyt maailman taloutta. Uudet haasteet kohtaavat maailman kauppaa ja valtioiden välinen taloudellinen kilpailukyky nousee koko ajan yhä tärkeämpään asemaan.

Lausahdus ”Suomi elää viennistä” ei valitettavasti enää täysin pidä paikkaansa. Suomen viennin osuus BKT:stä on alle EU:n keskiarvon. Vaihtotase vuonna 2022 on ennusteiden mukaan negatiivinen ennätykselliset 3,5 % BKT:stä.

Suomen on pidettävä huolta kansainvälisestä kilpailukyvystään ja tämän tulee olla jokaisen päättäjän huoli tulevaisuudessa. Hyvinvointi ja kansakunnan vauraus syntyvät tällaisessa Suomen kaltaisessa maassa viennistä ja vain näin voimme turvata hyvinvointivaltiomme tulevaisuudessa. Nato-jäsenyys avaa osaltaan mahdollisuuksia ulkomaankaupalle ja parantaa Suomen maakuvaa ulkomailla.

Kasvu ja tilanteen korjaaminen lähtee kuitenkin kotoa. Siitä miten paikalliset yritykset pärjäävät ja kasvavat asteittain kohti kansainvälisyyttä. Siitä miten kannattavasti ja tehokkaasti kotimaiset yritykset pystyvät toimimaan, vaikka kansainvälisyys ei olisi tavoitteena toimialasta tai tilanteesta johtuen.

Seuraavan vaalikauden aikana on luotava kasvuun, innovaatioihin ja kansanvälisyyteen kannustava toimintaympäristö. Panostettava TKI-toimintaa ja lisättävä osaamisperusteista maahanmuuttoa. Verotuksen on oltava yritysten näkökulmasta ennakoitavaa ja kilpailukykyistä. Työllisyysastetta on nostettava ja lisättävä paikallisen sopimisen mahdollisuuksia. Liikenne yhteyksiä on parannettava ja osaamista kasvatettava.

Yrityksissä on Suomen hyvinvoinnin tulevaisuus ja tämä tulee hyödyntää oikein.  Tätä kuvaa hyvin Winston Churchillin sanoma viisaus: ”Jotkut näkevät yrityksen saalistavana tiikerinä, joka pitää ampua. Toiset näkevät sen lehmänä, jota pitää lypsää. Vain kourallinen ymmärtää, mikä se oikeasti on: väkevä hevonen, joka vetää koko vaunun.”

Oskari Valtola
Kokoomuksen kansanedustajaehdokas
Mikkelin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja
Etelä-Savon maakuntahallituksen 1. varapuheenjohtaja

Hae sivustolta

×