Saimaan arvo ei löydy kaivoksista

Saamme nauttia täällä Kaakkois-Suomessa puhtaasta ja kauniista Saimaasta, joka on Suomen suurin ja Euroopan neljänneksi suurin järvi. Saimaan vedet ovat puhdistuneet ja sen arvo matkailun ja lomailun saralla on mittaamaton. Saimaan vesistö ja luonto on herkkä kokonaisuus, joka voi tuhoitua laajalti pienellä alueella tapahtuneen merkittävän saastepäästön vuoksi.

Kaivosmineraalien tarve on kasvava, joka lisää kiinnostusta uusien kaivosten perustamiseen. Saimaan alueelle on haettu useita malminetsintävarauksia, jotka käsittävät laajoja alueita eripuolilla Saimaata. Malminetsintävarauksesta on vielä pitkä matka kaivoksen perustamiseen, mutta jo tämä uhka aiheuttaa paljon huolta ja ahdistusta alueen vakituisissa- ja kesäasukkaissa. Tämä epävarmuuden aika voi kestää vuosia.

Uuden kaivoslain myötä kuntien mahdollisuudet vaikuttaa kaivosten perustamiseen alueellaan ovat parantuneet kaavoitusoikeuden myötä. Kunnat vastaavat kaavoituksesta ja voivat halutessaan näin vaikuttaa kaivoksen perustamiseen alueelleen. Kaivosveron myötä kaivoksesta on mahdollista saada tuloja kunnalle, jonka alueelle kaivos perustetaan. Tämä tietysti motivoi taloudellisesti kuntia kaivostoiminnan saamiseksi alueelleen.

Saimaan alueella kuntien näkemys on onneksi hyvin yhtenäinen tässä asiassa. Saimaan arvo ei löydy kaivoksista, vaan sen ainutlaatuisesta luonnosta ja matkailusta. Tästä näkemyksestä tulee pitää laajalti huolta ja vahvistaa sitä, jotta yhteistä Saimaatamme ei riskeerata kaivosten toimesta tulevaisuudessa. 

Oskari Valtola
Kokoomuksen kansanedustajaehdokas
Mikkelin kaupunginvaltuustonpuheenjohtaja
Etelä-Savon maakuntahallituksen 1. varapuheenjohtaja

Hae sivustolta

×